Sobada Kömürü Yakma Yöntemleri


Soba Yakma Yöntemleri
•Bacanızı yılda en az iki kere temizleyiniz.
•Sobayı üçte iki oranında doldurunuz.
•Tutuşturmayı mutlaka üstten yapınız.
•Yanma esnasında üst kapağı kapalı tutunuz.
•Alt kapağı ısınma ihtiyacınıza göre açınız.
•18°C de ısınarak, %20 tasarruf sağlayınız.
•Yanmakta olan sobaya kömür ilave etmeyiniz.
•Yatmadan önce yeni kömür atmayınız.
•Yeni atacağınız kömürü yanan kömürün üzerine değil, ızgaranın ön kısmında açacağınız bölüme koyunuz.
•Kovalı sobalarda en uygun kömür fındık ve cevizdir. Sibirya kömürü yüksek kalorili olduğu için kovalı sobalarda çelik kova kullanımı tavsiye edilmektedir. Bu tür kömür kullanılacaksa çelik kova temin edilmelidir.
•Tuğlalı sobalarda en uygun kömür cevizdir.
•Fazla dirsek kullanılan borularda kurum fazlalaşır ve hava akımı azalır.
•Tutuşturmalarda kağıt kullanmamaya özen gösteriniz. Kağıt kullanımı kurum oluşumunu arttırır.
•Sibirya kömürü yüksek kalorili olduğu için alevli yanmaya ihtiyacı yoktur. Yanma yüksek ısıda uzun süre devam edecektir.
•Oda ısısı yeterli seviyeye geldiğinde üst kapak tamamen alt kapak da 2/3 oranında kapatılmalıdır.


